DIRECT CONTACT

Wet betaalbare huur

De Wet Betaalbare Huur (verwacht in 2024), richt zich op het aanpakken van stijgende huurprijzen en het vergroten van het aanbod van betaalbare huurwoningen. Het doel is eerlijke huurprijzen, betere huurbescherming, verduurzaming van woningen en investeringsbereidheid in nieuwbouw. De wet is momenteel in de consultatiefase en wordt naar verwachting van kracht op 1 juli 2024. Hieronder hebben we verschillende vragen uiteengezet die alles uitleggen over de wet betaalbare huur.

Wat is de Wet Betaalbare Huur en waarom is deze ingevoerd?
De Wet Betaalbare Huur is een initiatief van de overheid om de problematiek rondom te hoge huurprijzen aan te pakken. In de afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector fors gestegen, met name in stedelijke gebieden. Hierdoor wordt het voor mensen met een middeninkomen steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. De wet heeft als doel om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning en het aanbod van betaalbare huurwoningen te vergroten.

Wat zijn de belangrijkste doelen van de Wet Betaalbare Huur?

De wet richt zich op vier belangrijke doelen:
  • Het creĆ«ren van meer betaalbare huurwoningen.
  • Het bieden van betere bescherming aan huurders.
  • Het stimuleren van verduurzaming van woningen.
  • Het behouden van investeringsbereidheid in nieuwbouwprojecten.

Wat is de status van de Wet Betaalbare Huur?
De Wet Betaalbare Huur bevindt zich momenteel in de consultatiefase, waarin belanghebbenden de mogelijkheid hebben om hun mening te geven over de voorgestelde wetgeving. De consultatie van de wet is gestart en wordt naar verwachting eind 2023 aan de Tweede Kamer voor verdere behandeling.

Wat verandert er voor huurders?
Voor huurders betekent de wet dat zij kunnen rekenen op een huurprijs die in verhouding staat tot de kwaliteit van de woning. Verhuurders worden verplicht om zich aan de maximale huurprijzen te houden, wat de betaalbaarheid van huurwoningen ten goede komt. Bovendien wordt de huurbescherming versterkt, zodat huurders beter beschermd zijn tegen te hoge huurprijzen.

Wat verandert er voor verhuurders?
Verhuurders zijn verplicht om een puntentelling op te stellen en deze toe te voegen aan de huurovereenkomst. Deze verplichting is een gevolg van de nieuwe wet betaalbare huur. Wat houdt dit precies in?

Deze wet is dwingend, wat betekent dat verhuurders zich strikt moeten houden aan de prijs die voortvloeit uit de puntentelling. De puntentelling is een objectieve methode om de maximale huurprijs van een woning te berekenen op basis van verschillende factoren, zoals oppervlakte, voorzieningen en locatie. Dit betekent dat verhuurders niet zomaar de huurprijs kunnen vaststellen, maar deze moeten afstemmen op de uitkomst van de puntentelling.

Wanneer gaat de regulering van huurprijzen in?
De regulering van huurprijzen, zoals vastgelegd in de Wet Betaalbare Huur, wordt naar verwachting van kracht op 1 juli 2024. Dit geeft verhuurders en huurders tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.

We hopen dat deze FAQ uw vragen over de Wet Betaalbare Huur en de nieuwe verhuurregels van 2023 heeft beantwoord. Mocht u meer informatie nodig hebben of specifieke vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van experts. Wij staan klaar om u te helpen begrijpen wat deze wetgeving voor u betekent en hoe u zich kunt voorbereiden op de veranderingen in de huurmarkt.

Wilt u meer weten over deze nieuwe wet? Of wilt u een woning huren of een woning verhuren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Het formulier is succesvol verzonden

Meer informatie of vragen?

Vraag het Sijmon

Sijmonde Boer 020 - 890 30 99 info@vanhuisuit-makelaars.nl

Oeps, daar ging iets mis

Helaas is het verzenden van het formulier niet gelukt, wij zijn wel telefonisch bereikbaar

Vraag het Sijmon

Sijmonde Boer 020 - 890 30 99 info@vanhuisuit-makelaars.nl