DIRECT CONTACT

Wat is kosten koper (k.k.) en is dit inclusief de te betalen makelaarscourtage?

Wat is kosten koper (k.k.) en is dit inclusief de te betalen makelaarscourtage?
In de Amsterdamse woningmarkt is de term "kosten koper" (k.k.) een belangrijk begrip dat je tegenkomt bij de vraagprijs van woningen. Kosten koper verwijst naar alle bijkomende kosten die voor rekening van de koper komen bij het aanschaffen van een huis. Deze kosten zijn een aanvulling op de koopsom van de woning. In 2024 rekenen we gemiddeld met ongeveer 3% van de koopsom als kosten koper, een aanpassing ten opzichte van eerdere jaren waarin nog uitgegaan werd van 6%.

De samenstelling van kosten koper omvat diverse posten: overdrachtsbelasting, notariskosten voor het opmaken en inschrijven van de leveringsakte, kosten voor het afsluiten van een hypotheek, waaronder afsluitprovisie, taxatiekosten voor de financiering, borgstellingsprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing), en advies- en bemiddelingskosten voor het verkrijgen van de hypotheek.

Daarnaast is er de makelaarscourtage, de vergoeding voor de diensten van de makelaar. Wanneer een verkoper een verkoopmakelaar inschakelt, zijn de kosten voor deze dienstverlening voor de verkoper. Kopers kiezen er vaak voor om een eigen aankoopmakelaar in te schakelen, wiens courtage dan voor rekening van de koper komt.

Bij Van Huis Uit Makelaars, actief in heel Amsterdam, bieden we deskundige ondersteuning zowel aan verkopers als aan kopers. Wij zorgen ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over alle kosten die komen kijken bij het kopen of verkopen van een huis. Ons doel is om het proces transparant en inzichtelijk te maken, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Zo staan we je bij met advies en praktische hulp bij het navigeren door de financiële aspecten van het kopen van een woning in het levendige en soms uitdagende vastgoedlandschap van Amsterdam.


Het formulier is succesvol verzonden

Meer informatie of vragen?

Vraag het Sijmon

Sijmonde Boer 020 - 890 30 99 info@vanhuisuit-makelaars.nl

Oeps, daar ging iets mis

Helaas is het verzenden van het formulier niet gelukt, wij zijn wel telefonisch bereikbaar

Vraag het Sijmon

Sijmonde Boer 020 - 890 30 99 info@vanhuisuit-makelaars.nl